Kids 8-12 jaar

Omgaan met boosheid

“Mijn kind heeft vaak boze buien. Ik vind het steeds moeilijker om daar mee om te gaan. Vaak worden we dan uiteindelijk alle twee boos. Ook op school, met vriendjes en vriendinnetjes en in ons gezin levert dat soms problemen op”.

In deze training van 5 bijeenkomsten gaan de kinderen aan de slag met deze boosheid.

Boosheid kan een kind helpen om voor zichzelf op te komen en aan de andere kant ook juist tegenhouden om situaties op een handige manier op te lossen.
De training Boos helpt kinderen om in boze buien zelf te kalmeren en te zoeken naar de juiste oplossingen.
De kinderen leren hun ‘vonken’ herkennen en krijgen methodes aangereikt om te kalmeren en weer helder na te denken. Daardoor kunnen ze problemen en conflicten beter oplossen.

Hoe verloopt de training?

  • Bijeenkomst 1: De kinderen leren elkaar kennen. Belangrijk in deze les is dat ze begrijpen dat zij bepalen hoe ze reageren op hun omgeving. Aan de hand van een verkeersspel wordt dit uitgelegd. Onderweg kan van alles gebeuren, toch moet je zelf goed blijven opletten om geen botsingen te maken. Het maakt daarin niet uit wiens schuld het is.
  • Bijeenkomst 2: De kinderen leren dat hun gedachten bepalend zijn in het proces van boos zijn. Hoe meer boze gedachten zij hebben, hoe bozer ze worden. In de bijeenkomst beelden we dit uit door het maken van een kampvuur. De lucifer is de vonk, de blokken hout zijn de gedachten.
  • Bijeenkomst 3 en 4: De kinderen leren methodes om hun boosheid te kalmeren. Ze kunnen een pauze nemen, koelende gedachten denken of hun boosheid eruit laten gaan door ontspanning of inspanning.
  • Bijeenkomst 5: De kinderen leren hun vonken te herkennen en bedenken een plan om met deze situaties om te gaan. De training wordt afgesloten met ouder(s) en een certificaat.

Na elke bijeenkomst krijgen de kinderen oefeningen mee, die ze thuis moeten doen. Er wordt verwacht dat kinderen samen met hun ouders hiermee actief bezig gaan. Een steunende ouder is erg belangrijk.

Deze training is ontwikkeld vanuit het boekje ‘Wat kun je doen als je te snel boos bent’, geschreven door Dawn Huebner.

Waar wordt de training gegeven en door wie?
De training wordt op school gegeven door de vaste contactpersoon van De Boei op jouw school. Als er op je school te weinig aanmeldingen zijn, kan de training ook bij De Boei plaatsvinden met leerlingen van andere scholen uit het dorp.

Wanneer is de volgende training en hoe geef ik mijn kind op?
Je kunt er naar vragen bij de IB-er (intern begeleider) van school. Je kunt ook contact met De Boei door een mail te sturen of even te bellen. De eerstvolgende training staat in onze agenda