Kids 8-12 jaar

Voor kinderen van ouders/verzorgers met verbroken relaties

Ontmoetingsgroep SAMEN! … Steen voor steen…

Zijn jouw ouders niet meer bij elkaar of gaan ze uit elkaar? Dit is voor jou en je ouders een lastige tijd met veel veranderingen. Er zijn in Nederland veel ouders die niet meer bij elkaar zijn of uit elkaar gaan. Ook in ons dorp. Ook bij jou op school of zelfs in de klas.
Daarom is er de “Samen” ontmoetingsgroep. In deze groep leer je andere kinderen kennen die dit ook meemaken. Jullie delen verhalen en bedenken samen oplossingen voor de veranderingen in je leven.

Deze groep is van en voor jullie
Hier mag jij vertellen wat jij vindt.  Je hoeft niet bang te zijn voor wat je ouders ervan zullen denken, hoe ze zich kunnen voelen, want hier draait het even om wat jij vindt en wat jij voelt. Dit betekent NIET dat jouw ouders niet belangrijk zijn, maar soms zorgen jullie zo goed voor jullie ouders dat jullie jezelf een beetje vergeten. We willen elkaar leren kennen, het fijn hebben en we leren jullie om elkaar te helpen.

Voor de ouders:
In de groep is er aandacht voor de ervaringen van de kinderen en de emoties die bij deze veranderingen komen kijken. Het is fijn als ze van anderen horen hoe zij hiermee omgaan. Naast praten krijgen ze ook informatie, oefenen ze met (nieuw) gedrag en dit alles gaat op een spelende en creatieve manier.  Zo krijgen de kinderen iedere week een bouwsteen om te bouwen aan hun eigen ‘stevige huis’: de kinderen krijgen allemaal een houten huisje. Hierop plakken ze de bouwsteen voor de eerste bijeenkomst. Ook maken ze een poppetje of nemen ze de tweede bijeenkomst een foto van zichzelf mee. Dit poppetje stellen zij zelf voor. Aan het eind van de training/groep mag het huisje mee naar huis.

Voor kinderen is het belangrijk dat ze kunnen blijven praten met allebei de ouders. We geven hier aandacht aan tijdens de ontmoetingsgroep. We hopen hierbij  hulp te krijgen van beide ouders of andere opvoeders. Wanneer één van de ouders uit beeld is, of de leefsituatie van een kind er anders uitziet, passen we de inhoud van de bijeenkomsten aan op je kind. Er vindt halverwege de training een ouderbijeenkomst plaats waarin er besproken wordt met welke onderwerpen de kinderen bezig zijn en welke invloed dit heeft voor jullie als ouders/opvoeders.

Dit zijn de thema’s van de bijeenkomsten:

  1.   Kennismaking
  2.   Interview (kinderen interviewen elkaar)
  3.   Wat voel ik?
  4.   Opkomen voor jezelf
  5.   Liefde
  6.   Zeggen wat je wilt
  7.   Binnenste buiten

Voor wie is deze ontmoetingsgroep?
Voor kinderen van 8-12 jaar. Wij zorgen samen met de school dat er maatjes gemaakt kunnen worden van leeftijdsgenoten.  Beide ouders (mits mogelijk) geven toestemming voor deelname. De groepsgrootte: 6-8 kinderen (voorkeur 6, minimaal 4). In een groep komen geen broertjes of zusjes. De duur is steeds 1,5 uur.

Waar wordt de ontmoetingsgroep gegeven en door wie?
De groep wordt op school gegeven door de vaste contactpersoon van De Boei op jouw school. Als er op je school te weinig aanmeldingen zijn, wordt de groep bij De Boei of bij een andere school uit het dorp gehouden.

Wanneer is de volgende ontmoetingsgroep en hoe geef ik mijn kind op?
Je kun er naar vragen bij de IB-er (intern begeleider) van school. Je kunt ook contact met ons opnemen door een mail te sturen of even te bellen.