Jonge Mantelzorgers zoeken steun bij elkaar

Activiteiten en Ontmoeting

Rondom de Dag voor Jonge Mantelzorgers in juni organiseren we verschillende activiteiten.
Leuk om te doen en fijn om te zien wie er net als jij ook opgroeit met zorg.

Daarnaast is er de Doel en praatgoep 8-12 jaar

Mijn zus is anders dan andere zussen. Mijn moeder is vaak erg in de war en verdrietig. Ik voel me dan zo rot!’

Als jouw vader, moeder, broer (tje) of zus(je) lichamelijke of psychische klachten, een beperking, psychiatrische problemen of verslavingsproblemen heeft, kan dat voor jou ook moeilijk zijn. Je voelt je misschien verdrietig, angstig of alleen. Maar één ding is zeker, het is nooit jouw schuld! Ook kan je vragen hebben zoals ‘Kan ik nog wel kinderen mee naar huis vragen om te spelen of huiswerk te maken?’ of ‘Wat moet ik doen als mijn vader, moeder, broer (tje) of zus (je) verdrietig of boos is?’. Er zijn meer kinderen die zich zo voelen en vragen hebben. Daarom is het fijn als je er met andere kinderen over kunt praten en leuke activiteiten met elkaar kunt doen. Dat kan in de doe- en praatgroep.

Je bent niet de enige
De doe- en praatgroep is er voor kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar die een extra steuntje kunnen gebruiken doordat het met of tussen hun vader en moeder, broer of zus niet goed gaat. Aan de trainingen doen tussen de 4-10 kinderen mee die uit een vergelijkbare thuissituatie komen. Door samen ervaringen uit te wisselen voel je je  gezien en gesteund en kun je ervaren dat je niet de enige bent.  Ook leer je om je  gevoelens te herkennen en te uiten,  hoe je om kunt gaan met lastige situaties en hoe je voor jezelf op kunt komen.. En dat het ook heel belangrijk is leuke dingen te blijven doen!

Hoe gaan we te werk bij de Doe- en Praatgroep?
De groep bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 1,5 uur en wordt, bij voldoende aanmeldingen, begeleidt door twee vaste trainers. Er is een trainer van Jellinek en een trainer van De Boei. We starten elke bijeenkomst door samen wat te drinken en iets lekkers te eten en bij te praten hoe het met iedereen is. Daarna gaan we aan de slag met een thema. We gebruiken naast het praten met elkaar ook allerlei andere werkvormen, zoals het bekijken van filmpjes, het lezen van verhalen, spelvormen, oefeningen, een quiz en ontspannende activiteiten. We sluiten altijd af met een gezamenlijke ontspannende activiteit, zoals een (sportief) spelletje, toneel of iets knutselen. Je krijgt een eigen mapje waarin staat wat je gedaan hebt en om iedere week een thuisklus in te maken.

Ook voor ouders
We hebben je ouders nodig om jou te ondersteunen. Om ouders zoveel mogelijk te betrekken bij de groep zijn er twee informatiebijeenkomsten voor de ouders van de kinderen die deelnemen. In deze ouderbijeenkomsten wordt verteld wat je doet in de groep en waarom. Ook wordt er uitleg gegeven over de invloed van spanning en stress op het gezin en op het functioneren van jou. Ook worden er handvatten gegeven hoe daar het beste mee om te gaan.

 Welke thema’s komen er aan de orde?

  • Kennismaken, vertrouwen en veiligheid
  • De thuissituatie en de gevolgen voor jou
  • Herkennen en uiten van gevoelens
  • Ruzie en je grenzen aangeven
  • Omgaan met pesten en reacties uit de omgeving
  • Omgaan met lastige situaties
  • Trots zijn op jezelf en je gezin
  • Afscheid nemen en de toekomst

 Wanneer is de groep:
Dag: de groep wordt jaarlijks aangeboden in het voorjaar. Neem voor actuele data en tijdens contact op met De Boei.
Locatie: Bikkersweg 30, Bunschoten