Buurten en wijken

Buurtbemiddeling

Onenigheid met de buren kan het woonplezier behoorlijk verpesten. Een kleine irritatie over parkeren, herrie of overhangend groen kan uitgroeien tot een vervelend conflict. Gedoe met buren los je op met een kop koffie en een goed gesprek. Buurtbemiddeling kan daarbij helpen!
De Boei, buurtbemiddeling

Hoe werkt Buurtbemiddeling?

Vaak lukt het buren om samen tot een oplossing te komen. Soms lukt dit niet. Dan kan Buurtbemiddeling helpen. Buurtbemiddeling helpt buren om conflicten op te lossen. De buurtbemiddelaars luisteren naar het verhaal van beide buren. Deze bemiddelaars zijn neutraal en geven geen oordeel. Als buren gaan jullie samen op zoek naar een oplossing. De bemiddelingsgesprekken en afspraken die worden gemaakt zijn vertrouwelijk. Buurtbemiddeling is gratis en is op basis van vrijwilligheid. We verwachten dat iedereen meewerkt aan een voor beide partijen acceptabele oplossing.

Liever een goede buur…
Als je buren zien dat je rekening met ze houdt, zullen ze ook eerder rekening met jou houden. We geven graag een aantal tips om de relatie met buurtgenoten goed te houden:

  • Licht buren vooraf in over een feestje of een verbouwing, zodat ze zich erop in kunnen stellen.
  • De buren gedag zeggen en een praatje maken draagt bij aan een prettige sfeer in uw buurt.
  • Ga ’s avonds na 21.00 uur niet meer klussen, boren of slopen. Of bespreek dit met de buren.
  • Een BBQ of vuurkorf branden mag, maar buren kunnen er last van hebben. Zet ze zo ver mogelijk van de buren vandaan en beperk het gebruik.
  • Laat honden op tijd uit en ruim de behoeften op, ook in de tuin. Voorkom zo stankoverlast.

Ga zelf het gesprek aan

Onenigheid met buren? Ga dan eerst zelf het gesprek aan! Tips daarbij zijn:

  • Ga het gesprek aan op een moment dat je niet boos bent en tijd hebt om een praatje te maken. Als het niet uitkomt, maak dan een afspraak voor een ander moment.
  • Vertel rustig en kort waar je last van hebt en wat voor gevolgen dat heeft voor jou. Dit kun je doen aan de hand van voorbeelden.
  • Toon ook begrip voor de situatie van de buren.
  • Zoek samen naar een oplossing en maak duidelijke en realistische afspraken.

Komen jullie er als buren samen niet uit? Schakel dan buurtbemiddeling in. Neem dan contact op met De Boei. Buurtbemiddeling is een initiatief van de gemeente Bunschoten, woningbouwcorporaties, De Boei en de politie.