Doe en praatgroep jonge mantelzorgers

Doe en praatgroep jonge mantelzorgers

Door:
Diane Hop
I.v.m. coronavirus worden alle bijeenkomsten tot 6 april afgelast.

Gezellige en creatieve bijeenkomst voor jonge mantelzorgers 8-12 jaar
De doe- en praatgroep is er voor kinderen die een extra steuntje kunnen gebruiken doordat het met of tussen hun vader en moeder, broer of zus niet goed gaat. Aan de trainingen doen tussen de 4-10 kinderen mee die uit een vergelijkbare thuissituatie komen. Door samen ervaringen uit te wisselen voel je je gezien en gesteund en kun je ervaren dat je niet de enige bent. Ook leer je om je gevoelens te herkennen en te uiten, hoe je om kunt gaan met lastige situaties en hoe je voor jezelf op kunt komen. En dat het ook heel belangrijk is leuke dingen te blijven doen!

Hoe gaan we te werk bij de Doe- en Praatgroep?
De groep bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 1,5 uur en wordt, bij voldoende aanmeldingen, begeleidt door twee vaste begeleiders. We starten elke bijeenkomst door samen wat te drinken en iets lekkers te eten en bij te praten hoe het met iedereen is. Daarna gaan we aan de slag met een thema. We gebruiken naast het praten met elkaar ook allerlei andere werkvormen, zoals het bekijken van filmpjes, het lezen van verhalen, spelvormen, oefeningen, een quiz en ontspannende activiteiten. We sluiten altijd af met een gezamenlijke ontspannende activiteit, zoals een (sportief) spelletje, toneel of iets knutselen. Je krijgt een eigen mapje waarin staat wat je gedaan hebt en om iedere week een thuisklus in te maken.

Ook voor ouders:
We hebben ouders nodig om de kinderen te ondersteunen. Om ouders zoveel mogelijk te betrekken bij de groep zijn er twee informatiebijeenkomsten voor de ouders van de kinderen die deelnemen. In deze ouderbijeenkomsten wordt verteld wat we doen in de groep en waarom. Ook wordt er uitleg gegeven over de invloed van spanning en stress op het gezin en op het functioneren van het kind. Daarnaast worden er handvatten gegeven hoe daar het beste mee om te gaan.


Welke thema’s komen er aan de orde?
• Kennismaken, vertrouwen en veiligheid
• De thuissituatie en de gevolgen voor jou
• Herkennen en uiten van gevoelens
• Ruzie en je grenzen aangeven
• Omgaan met pesten en reacties uit de omgeving
• Omgaan met lastige situaties
• Trots zijn op jezelf en je gezin
• Afscheid nemen en de toekomst

De training wordt gegeven voor een sociaal werker van De Boei en een preventiewerker van Jellinek.
Datum bijeenkomsten:
31-3, 07-4, 14-4, 21-4, 12-5, 19-5, 26-5, 02-6
Ouderbijeenkomsten:
07-4 van 19:30 tot 21:00 uur
19-5 van 19:30 tot 21:00 uur
02-6 van 16:30, na 17:00 uur oudergesprekken
Deel via sociale media Stuur mij een bericht Doe mee
Wanneer
  • Op 31-03-2020 van 15:30 tot 17:00 (heeft al plaatsgevonden)
Waar
Bikkersweg 30
Bunschoten-Spakenburg
Deelname
gratis
Meer informatie
Reageer